« Toukokuu 2018 »
Ma Ti Ke To Pe La Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Mestaruusliigakauden 2012-2013 ennakointia

18.09.2012 18:00

Sampo muiden tavoin nälkäisenä uuteen kauteen

Jotain uutta, jotain vanhaa

Lentopalloilun Mestaruusliigakausi 2012-2013 kolkuttelee nurkan takana, ja Pielaveden Sampo lähtee tuttuun tyyliin taistelemaan jälleen mitaleista. Joukkue on säilynyt pitkälti samana kuin aikaisempina vuosina, mutta jokunen uusikin kasvo organisaatioon on haalittu kesän siirtoikkunan aikana niin pelikentälle kuin sen ulkopuolelle. Viime kauden neljäs sija halutaan innokkaasti kirkastaa.

Vanhoista tutuista nimistä kokenut passari Aki Riihimäki jatkaa edelleen Sammon kapellimestarina. Kakkospassariksi Sampo hankki Oulun Ettasta 26-vuotiaan ja 189-senttisen Toni Mäkituvan, koska Harri Sisso lopetti pelaajauransa viime kauteen. Toni oli muutama vuosi sitten Ettan ykköspassarina pudottamassa Sampoa puolivälierissä. Hakkurin paikalla Mikasaa takovat lattiaan Hondurasin pommittaja Luis Alberto Salgado (tuttujen kesken Allu) sekä kovakätinen Timo Leikas. Liberon tontilla jatketaan hyväksi havaitulla sekoituksella eli kokemus & nuoruuden into, kun Timo Tolvanen ja Antti Sairanen pukevat jälleen Sammon edustusasun ylleen. Yleispelaajaosastolla Ilari Sivonen ja Pekka Seppänen jatkavat, kun taas uutena kasvona nähdään Kuopion Team Trust Perinnästä saapunut Antti Karttunen. Antti on 193cm pitkä ja iältään 19-vuotias. Toinen uusi kasvo yp-rintamalla on venäläinen, peräti 205-senttinen Andrei Ankudovich. Ilkka Sammelvuo puolestaan päätti lopettaa kunniakkaan uransa viime kauteen.

Sammon keskitorjujaosastolla koettiin myös pientä muutosta viime kauden jälkeen, kun Henri Haaraniemi lähti työ- ja opiskelukuvioiden vuoksi Seinäjoelle. Korvaaja on kuitenkin mitat täyttävä mies, kun kesällä miesten maajoukkueessakin debytoinut 19-vuotias Tommi Siirilä (203cm) liittyi Sampoon Kokkolan Tiikereistä. Tommi on ollut jo vuosia nuorten maajoukkueen kantavia voimia ja Kokkolassakin hän on esittänyt mainioita otteita keskipelaajan paikalla. Sammon muut keskipelaajat Siirilän ohella ovat vanha tuttu velmuilija Tatu Säisä sekä jo viime kaudella Sammossa esiintynyt Mikko Väliaho.

Sampo sai vahvistusta (tai ainakin jonkinlaista täydennystä) myös raportointipuolelle, kun allekirjoittanut siirtyi Joensuun Riennosta takaisin kotiseudulleen ja "kasvattajaseuraansa". Sopimukseni on toistaiseksi voimassa oleva, ja tarkoitus on väsätä juttuja Sammon peleistä aina kun mahdollista. Moni varmaan on lukenut tekstejäni jo aikaisemmin, mutta muistin virkistykseksi voisin mainita, että aloitin "toimittajanurani" lentopalloihmisten suosimalla Hotsport-sivustolla muistaakseni syksyllä 2009. Olin ensin muutaman vuoden Riennon fanina, kunnes päätin kirjoitella ihan huvikseni raportteja peleistä. Jutuistani ilmeisesti pidettiin, koska pian minua pyydettiin Riennon viralliseksi reportteriksi. Joensuun punamustissa väreissä vierähtikin kolme ikimuistoista reportterikautta, ja nyt oli sitten aika etsiä uusia haasteita, kun opinnot Joensuussa loppuivat ja edessä oli muutto muualle. Päädyin ainakin toistaiseksi takaisin kotiseudulle, ja Sampo vaikutti mielenkiintoiselta uudelta askeleelta ja toivon todella, että saisin olla mukana todistamassa mitalipelejä ja kenties mestaruusjuhlia ensimmäistä kertaa reportterin roolissa :) sydämeni sykkii Sammolle edelleen lujaa, olenhan täältäpäin kotoisin ja seurassa pelaa yhä jokunen tuttu pelaaja vuosien takaa, kun suoritin peruskoulua ja lukiota Ylä-Savossa. Katsomossa tuttuja riittää tietysti sitäkin enemmän. Palaan nälkäisenä vuoden tauon jälkeen liigaympyröihin (Riento pelasi viime kaudella 1-sarjaa), ja odotan innolla tulevia pelejä :)

Mestaruusliigasta odotetaan kovatasoista

Lentopallon miesten Mestaruusliiga palaa kesätauolta erittäin mielenkiintoisissa merkeissä. Moni lentopallon ystävä on haukkonut henkeään, kun joukkueet ovat kiinnittäneet kesällä riveihinsä toinen toistaan kovempia pelimiehiä. Liigan alkua odotetaankin jo useassa leirissä vesi kielellä.

Kesän nimekkäimpiä pelaajahankintoja ovat olleet maajoukkuemiehet, keskitorjuja Matti Oivanen Venäjän Superliigasta ja hakkuri Urpo Sivula Saksan Bundesliigasta. Heistä ensimmäinen meni Hurrikaaniin ja jälkimmäinen Tiikereihin. Myös puolustava mestari Vammalan Lentopallo on kiinnittänyt kovia pelimiehiä itselleen, kun Latvian hakkuri-ihme Ansis Medenis ja maajoukkueessakin esiintynyt libero Jarmo Korhonen ovat liittyneet joukkueeseen. Viime kauden mestaruuspelaajista moni myös jatkaa seurassa, kuten esimerkiksi Olli Kunnari, Antti Esko ja torjuntamuuri nimeltä Eduard Venski.

Hurrikaani on hankkinut Matti Oivasen vanavedessä mm. Viron maajoukkuepelaaja Eerik Jagon sekä sampolaisillekin hyvin tutun Antti Poikelan, joka palaa Suomeen Italiasta. Molemmat ovat yleispelaajia. Loimaan valmentajana nähdään alkavalla kaudella velho nimeltä Ismo Tuominen. Iskalla on sellainen arsenaali käytössään, että saas nähdä mitä Loimaalla tapahtuu keväällä. Petteri Penttistäkin saattaa jo vähän hymyilyttää, kun ympärillä on huippuluokan iskijöitä mm. Oivasen, Jagon, Poikelan, Aivars Petrusevicin ja Ismo Moilasen muodossa. Tuskinpa Petterin tarvitsee paljoa juostakaan, kun maajoukkueen ykkösliberoksi kesän aikana kohonnut Jesse Mäntylä nostelee Mikasaa kuppiin.

Oulussa Sun Volleyn tarun loputtua Etta puolustaa tästä lähtien yksin tervakaupungin lentopallomainetta. Etta onkin saanut houkuteltua jokusen entisen Sun-pelaajan jäämään Ouluun, kun mm. yleispelaaja Anssi Hakala ja raamikas keskipelaaja Juha Aho ovat liittyneet joukkueeseen. Poikamaista velmuilua ja äijäenergiaa on siis jälleen luvassa ;) hakkurina palloja takoo elävä legenda Salvis Cielavs ja yleispelaajaosastolla nähdään mm. saksalaista väriä, kun 27-vuotias vastaanottospesialisti Raphael Möllers liittyi kesällä valmentajapersoona Olli Kuoksan ryhmään.

Kaikki oululaiset eivät sentään jääneet Ettaan, vaan esimerkiksi libero Juho Rajala siirtyi Raision Loimuun kuten myös yleispelaajalahjakkuus Joni Savimäki. Ja eipä jättänyt Loimukaan parasta ässäänsä hihaan, vaan pestasi maajoukkueessa esiintyneen passarin Simo-Pekka Ollin miehistöönsä. Loimun yleispelaaja- ja hakkuriosastoilla nähdään jälleen amerikkalaista väriä. Saas nähdä miten dollarihymyt istuvat läntiseen Suomeen. Loimun joukkueessa on myös entuudestaan tuttuja kasvoja, kuten Henri Tuomi ja Kimmo Kutinlahti.

Etelä-Savon ylpeys Saimaa Volley jatkaa pitkälti edelliskausilta tutulla joukkueella. Ikinuori Sami Muukkonen johdattaa joukkoja vanavedessään mm. Eetu Pennanen, Tuomas Karjalainen ja Robert Seppänen. Eikä unohdeta Mikko Sairasta. Saimaan hakkuriosasto on myös erittäin mielenkiintoinen, kun nuori lahjakkuus Eetu Häyrinen taistelee pelipaikasta yhdessä Tampereelta tulleen Joni Mikkosen kanssa. Latvialainen tehopakkaus Romans Sauss ja jenkkihakkuri Matt Proper eivät enää jatka Saimaan rannoilla. Valmentajana ohjeita jakelee kaikkien lentopalloihmisten tuntema latvialaisjätti Guntis Atars. Pelaajapuolella ulkomaalaisvahvistuksen viittaa sovittelee harteilleen Australian nuorten maajoukkueessakin esiintynyt yleispelaaja Paul Sanderson, joka voitti viime kaudella mm. Sveitsin liigan syöttö- ja hyökkäystilaston. Niillä meriiteillä irtosi kauden parhaan pelaajan palkinto. Mielenkiintoista on nähdä, lehahtaako kengurubensa liekkiin myös Suomessa.

Kokkolan Tiikerit jysäytti kesällä pommin, kun maajoukkuehakkuri Urpo Sivula siirtyi Keski-Pohjanmaalle. Muita uusia hankintoja ovat mm. nuorten maajoukkuepassari Mauri Kurppa ja amerikkalainen yleispelaaja John Klanac. Saksasta Urpo Sivulan seurana saapui yleispelaaja Tomi Rumpunen. Mauri Kurpan kirittäjäksi passariosastolle liittyi slovakialainen Juraj Tomasik, joka on aiemmin esiintynyt mm. Muuramen Lentopallossa. Tiikereiden viime kauden ulkomaalaisista joukkueessa ei jatka kukaan. Liberona palloja nostelee nuorten maajoukkuetähti Lauri Kerminen ja keskellä jatkaa mm. Antti ”kovaa ja korkealta” Kaattari.

Nousijajoukkue Riento lähtee kauteen haastajana. Pelaajisto on jonkin verran muuttunut viime keväästä, mutta valmennuksesta vastaa edelleen intohimoinen Kari Rissanen yhdessä fysiikkanero Mika Parviaisen kanssa. Riennon hakkuriosastolla nähdään uusi kasvo, kun kuubalainen Luis Orlando Samuels korvattiin peräti 206-senttisellä virolaisella Sander Steinbergilla. Keskiosastolla nähdään mm. nuorten maajoukkueen Markus Kaurto. Entuudestaan tuttuja nimiä joukkueessa ovat mm. libero Igor Koksu, passari Joonas Ryhänen sekä joukkueen kiistaton johtohahmo ja tähtipelaaja, latvialainen yleismies Eriks Baiks. Saas nähdä, onko Erkin lyönneissä samaa painoa kuin aina ennenkin. Riennossa jatkaa myös nuori lupaus Teemu Saarinen, joka pelaa yleispelaajan/hakkurin paikkaa. Eikä pidä unohtaa, että Tampereen Isku-Volley astelee liigaparketeille passari Steven Kehoen, yleispelaaja Tuomas Tihisen sekä libero Tommi Roinisen johdolla. Tampereella nähdään lisäksi pielavetisille tuttu passari Matti Mustonen.

Ei siis ole tuulesta temmattu väite, että Mestaruusliigasta odotetaan todella kovatasoista ja viihdyttävää. Monet paluumuuttajat, jo viime kaudella esiintyneet piinkovat pelimiehet sekä mielenkiintoiset ja arvatenkin tasokkaat ulkomaalaisvahvistukset tuovat mukavaa värinää ja sähköä kotimaiseen Mestaruusliigaan. Monessa joukkueessa on myös tukku maajoukkuetason miehiä. Joukkueet ovat nokitelleet toisiaan kesän aikana kuin saluunan korttipöydässä, joten eihän tässä malta odottaa mitä tapahtuu itse peleissä!

Edessä on siis ehkäpä kaikkien aikojen kausi, jossa jokainen voitto on kovan työn takana. Kevään 2013 finaaleissa pelaavat varmasti kaksi kivenkovaa joukkuetta, ja sitä ennen näemme toivon mukaan monia unohtumattomia hetkiä todella hienon lajin eli lentopallon parissa :) sarjajärjestelmä on viime kaudelta tuttu, eli 33 ottelun runkosarja plus pudotuspelit.

Tästä se lähtee!

Sammon kauden avausottelu pelataan kotisalissa Pielavedellä, kun viime kevään mielenkiintoinen hopeajoukkue Hurrikaani-Loimaa saapuu Ylä-Savoon. Ottelu alkaa perjantaina 21.9 klo18.30! Kauden ensimmäinen vieraspeli on puolestaan sunnuntaina 23.9, kun Sampo matkustaa Kokkolaan Tiikereiden kotiluolaan.

Nähdään peleissä! Mikasa kuolkoon ja yleisöllä olkoon hauskaa :)

Terveisin Susikäsi

 

PS: ohessa vielä tuore Tatu Säisän videohaastattelu! Kiitokset Hurrikaani-TV:lle :)

http://www.youtube.com/watch?v=bTwJBxRmQmw&feature=player_embedded