« Toukokuu 2018 »
Ma Ti Ke To Pe La Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Hurrikaani puhkui huikaisevan avaustrillerin Loimaalle

21.09.2012 23:30

Otteluraportti

”Kaikkien aikojen Mestaruusliigakausi”. Tähän tapaan on monessa niemennotkossa huudeltu viime aikoina, kun miesten lentopallon liiga-avausta on odoteltu. Perjantai-iltana Pielavedellä nämä puheet saivat totisesti katetta. Kotijoukkue Sampo ja ehdottomiin mestarisuosikkeihin lukeutuva vierailija Hurrikaani-Loimaa tarjoilivat 628-päiselle yleisölle sellaisen ottelun, että monen katsojan sydämenlyönnit tuskin tasaantuvat ihan heti. Erästä paikalla ollutta julkisuuden henkilöä mukaillakseni: ”Tämä oli veret seisauttava lentopallo-ottelu!”. Hurrikaani vei pelin nimiinsä kovan taistelun jälkeen 2-3 (25-18, 19-25, 25-20, 17-25, 16-18).

Sammon avaus oli varsin odotettu: passarina aloitti Aki Riihimäki, hakkurina Luis Salgado, yleispelaajina Pekka Seppänen & Andrey Ankudovich, keskellä Tatu Säisä & Tommi Siirilä ja liberona Timo Tolvanen. Hurrikaanin uusi valmentaja Ismo Tuominen käskytti kentälle passariksi Toni Vahelan, hakkuriksi Ismo Moilasen, yleispelaajiksi Eerik Jagon ja Antti Poikelan, keskelle viime kauden komeetan Aleksi Kaatrasalon sekä kokeneen Tuukka Anttilan. Liberona avasi maajoukkueen nykyinen ykköslibero Jesse Mäntylä. Molemmilta joukkueilta jäi siis penkillekin melkoinen nippu pelimiehiä. Verkkareissa avasivat mm. Matti Oivanen, Timo Leikas, Henri Rajala, Antti Sairanen jne.

Ensimmäinen erä alkoi Ismo Moilasen kovalla kanuunasyötöllä, jonka myötä Hurrikaani nappasi helposti ensimmäisen pinnan. Tämän jälkeen alkoi sitten Venäjän karhun eli Andrey Ankudovichin näytös. Ensin hän takoi nelospaikalta pisteen ja nappasi kaksi kertaa Hurrikaanin kakkospaikan hyökkäyksen kiinni. Yleisö pääsi hurmokseen, ja samoin kotijoukkue Sampo. Tommi Siirilän ja Aki Riihimäen leijasyötöillä Sampo alkoi hivuttautua yhä parempaan johtoasemaan, eikä siitä enää missään vaiheessa luopunut. Tosin erän puolivälin tienoilla Hurrikaani hiipi jo lähelle Antti Poikelan leijalla, mutta pian Sammon ulkomaalaiskaksikko sekä keskipelaajat tykittivät Riihimäen monipuolisesta tarjoilusta tarvittavat pinnat Ylä-Savoon. Hurrikaani eli pitkälti yleispelaajiensa Poikelan ja Jagon varassa, Ismo Moilanen oli vielä hieman jäässä. Keskeltä Hurrikaani pääsi pelaamaan vähemmän, koska vastaanotto oli sen verran heikompi kuin Sammolla. Erä päättyi Tommi Siirilän napakkaan pateriin, joten toinenkin kotijoukkueen uusi mies sai hyvän lähdön Sampo-uralleen. Erä Pielavedelle selvästi 25-18.

Toinen erä alkoi tasaisena, kun Ismo Moilanen sai koneensa käyntiin ja Matti Oivanen saapui vahvistamaan Hurrikaanin keskiosastoa. Myös puolustus parani, etenkin Jesse Mäntylä haki aivan uskomattomia pelastuksia. Sampo pysyi kuitenkin iholla Salgadon ja Ankudovichin johdolla. Lopulta astui taas esiin Antti Poikela. Hänen leijasyöttövuoronsa pani erän puolivälissä Sammon pasmat aivan sekaisin, ja Hurrikaani kaasutti tavoittamattomaan johtoon. 11-11 muuttui hetkessä 11-16:een. Sampo vaihtoi jo passaria ja hakkuriakin (Toni Mäkitupa & Timo Leikas korvasivat Riihimäen ja Salgadon) mutta ei auttanut: Hurrikaani takoi vakuuttavasti erän itselleen. Sampo ei saanut pyöritettyä kunnon peliä heikon vastaanoton vuoksi ja virheitä tuli aivan liikaa tai sitten Hurrikaanin murhaava torjunta rakensi kovan muurin verkolle kahden tai kolmen miehen voimin. Johtotähtinä torjunnassa häärivät Tuukka Anttila ja Matti Oivanen. Erä Loimaalle 19-25.

Kolmannen erän alku oli toisinto toisesta erästä: pinnoja taottiin vuorotahtia. Erän ratkaisu tapahtui hieman ikävällä tavalla, kun Ismo Moilasen jalka kramppasi erän puolivälissä. Tämä pani Hurrikaanin paletin hieman sekaisin, eikä kakkoshakkuri Jani Niskakangas ehtinyt päästä kunnolla peliin mukaan. Hurrikaanin hyökkäyspeli puuroutui ja Sampo pääsi hurmioon Salgadon johdolla. Timo Tolvanen oli myös mahtavassa vedossa liberon tontilla. Hän nosteli pallot tarkasti kuppiin ja Riihimäki näytti tämän jälkeen, miksi on edelleen liigan parhaita passareita. Erä tuli lopulta suht helposti Pielavedelle lukemin 25-20.

Neljäs erä oli todellista taistelua. Hurrikaanin hakkurina jatkanut Jani Niskakangas alkoi saada juonesta kiinni, ja peli tasoittui. Molemmat joukkueet esittivät mahtavaa peliä ja etenkin puolustuksessa nähtiin huikeita pelastuksia. Pallorallit olivat toinen toistaan pidempiä, mutta Sampo onnistui voittamaan niitä enemmän. Ankudovich ja Salgado saivat paljon tavaraa laitaan, ja heiltä löytyi tarvittavaa kovuutta. Myös keskellä Siirilä & Säisä vetivät aavistuksen pidemmän korren vastapuolen virkaveljistään. Sampo näytti jo vievän erän itselleen ja kotiyleisö oli hurmiossa, mutta sitten alkoi Hurrikaanin uusi nousu: yhtäkkiä Mäntylä & kumppanit hakivat kaiken peliin, ja laitapelaajakolmikko Jago-Niskakangas-Poikela takoi isolla kädellä pinnoja Loimaalle. Sammon vastaanottokin alkoi hajota, eikä Riihimäki päässyt enää passaamaan niin hyvistä paikoista. Toisaalta välillä oli hyökkääjissäkin vikaa: pallo ei vaan yksinkertaisesti kuollut mistään, kun Hurrikaani taisteli sen aina takaisin peliin tai Sampo takoi rajoista ulos. Sammolta alkoi usko loppua ja esimerkiksi Salgado & Ankudovich näyttivät hieman väsyneiltä. Niinpä Hurrikaani venytti ratkaisun viidenteen erään viemällä neljännen nimiinsä lukemin 17-25.

Viides erä alkoi Sammon kannalta katastrofaalisesti: Hurrikaani karkasi Toni Vahelan syötöillä hetkessä 0-5 -johtoon. Sammon vastaanotto horjui pahasti, ja yhden ässän Vahela vetäisi vielä verkkonauhan kautta. Onneakin oli siis matkassa. Sammon valmentaja Jukka Tuovinen päätti toimia, ja vaihtoi pahasti väsyneen Ankudovichin tilalle Ilari Sivosen. Hän toikin uutta vakautta vastaanottoon, vaikka hyökkäyspuolella Ilari ei ihmeitä pystynyt esittämään. Sampo kuitenkin alkoi taistella vielä kerran, ja hivuttautui Riihimäen syötöllä jo parin pinnan päähän (5-7). Sitten Hurrikaani sai uudestaan pienen johdon (6-10), mutta Pielaveden ylpeys ei vieläkään luovuttanut. Se pääsi Siirilän ja Säisän pahalla leijalla sekä Salgadon iskuilla vielä kerran peliin mukaan. Puolustuksessa saatiin muutama iso nosto aikaan, ja verkolla löytyi uudenlaista kovuutta. Sampo teki ihmeen ja kampesi tilanteeksi 14-14 parilla napakalla torjunnalla. Alkoi huumaava jatkopallotaistelu, jonka lopulta Antti Poikela lopetti kovan taistelurallin päätteeksi. Antin nelospaikan veto meni sampolaistorjunnasta maisemaan, ja Loimaan väki aloitti juhlinnan. Viides erä vieraille lopulta 16-18 ja koko ottelu siis 2-3.

 

Yhteenvetoa:

Sammon parhaana palkittiin Luis Salgado (25/+14, 3 torjuntaa ja 1 ässä). Pääosin Allulta nähtiin hyvää peliä, joskin neljännen erän lopulla hän roiskaisi muutaman karkean virheen kakkospaikalta. Toinen tehomies oli hyvän debyytin tehnyt Andrey Ankudovich (20/+2, 3 torjuntaa). 205-senttinen Venäjän jättiläinen oli varsinkin kolmessa ensimmäisessä erässä ja vielä neljännenkin alkupuolella elementissään. Verkolla syntyi tuhoisaa jälkeä. Puolustus ja vastaanotto (52 %) jättivät vielä petrattavaa. Susikäsi kuitenkin tykkäsi miehen asenteesta, Andrey oli kunnon tappajan meiningillä mukana ja vaikutti ammattimieheltä. Toinen yleispelaaja Pekka Seppänen pelasi vaisusti (7/-5). Keskellä Siirilä (10/+4) ja Säisä (10/+8, mm. 4 torjuntaa) olivat miehiä paikallaan. Molempien syöttö oli myös paha. Passari Riihimäki (3/+3) ja libero Tolvanen (69 %:n vastaanotto) esiintyivät totutun vahvasti. Tolvanen haki etenkin neljännessä erässä mahtavia puolustuksia! Siinäpä nuoremmille mallia. Antti Sairanen paikkasi muutaman kerran onnistuneesti takakentällä Ankudovichia ja Timo Leikas syötti jokusen kerran hyvin.

Hurrikaanin paras oli yleispelaaja Antti Poikela (18/+12). Hän löi nelospaikalta paljon pisteitä ja hyökkäsi ”ollikunnarimaiseen” tyyliin monipuolisesti. Myös Antin syöttö teki tuhoisaa jälkeä, mukaan mahtui mm. 5 ässää! Toinen yleispelaaja Eerik Jago säesti hyvin (11/0) ja hakkuri Ismo Moilanen (12/+4) takoi loukkaantumiseensa asti varsin mukavasti. Toinen hakkuri Niskakangas (4/-4) ei verkolla erityisemmin loistanut, mutta toi kenttäpuolustukseen paljon apuja. Keskellä Matti Oivanen (13/+11, 6 torjuntaa) ja Tuukka Anttila (11/+10, 6 torjuntaa) olivat mahtavassa vedossa. Passari Toni Vahela (8/+4) pelasi hänkin upeasti ensimmäisen erän pienen hapuilun jälkeen. Toni otti mm. 4 torjuntaa ja syötti 2 ässää. Libero Jesse Mäntylä nosteli syötöt  69 %:n varmuudella ja johti Hurrikaanin puolustusta isännän ottein.

Hurrikaani vei torjunnat 19-13 ja ässät 9-3. Sampo voitti vastaanoton prosentein 59-57 ja Hurrikaani hyökkäyksen 46-44. Tasaista siis oli, mutta tällä kertaa Loimaan pojat pystyivät rutistamaan sarja-avauksen itselleen. Ottelu oli todella kovatasoinen, joten minkälaista onkaan luvassa vielä kauden edetessä? Kenties meillä todella on käsissämme kaikkien aikojen Mestaruusliigakausi! Tätä vain lisää, niin johan kelpaa katsella :)

Kolme tähteä menivät tänään seuraavasti:

3 tähteä, Toni Vahela

2 tähteä, Luis Salgado

1 tähti, Matti Oivanen

 

Lehdistötilaisuus:

Paikalla median tentissä olivat päävalmentajat Ismo Tuominen Hurrikaanista ja Jukka Tuovinen Sammosta. Iska kertoili mm. seuraavaa:

- Tämä oli todellinen AVAUS kauteen. Meidän suurin sankarimme oli ehdottomasti Vahelan Toni. Hänellä on perheenlisäystä tiedossa, laskettu aika on sunnuntaina. Hän ei ole ollut palloharjoituksissa viime päivinä ja edellisestä kunnon pelistäkin on aikaa niin paljon, etten edes muista tarkkaa päivää. Hän tuli tänne kaiken lisäksi omalla autolla muun joukkueen perässä, ja esitys oli siihen nähden fantastinen. Alussa oli tietysti hakemista, mutta sen jälkeen alkoi rytmi löytyä.

- Meidän hyökkäys oli alussa heikkoa ja Sammon torjunta vahvaa. Moilasella kramppasi jalka, mutta Niskakangas paikkasi häntä lopulta hyvin. Meillä oli myös ongelmia Sammon leijasyötön kanssa, mutta toisaalta saatiin omalla leijalla Sammonkin vastaanottoa rikki. Matti Oivaselta oli tänään hyvä sisääntulo, koska hän ei ole vielä montaa yhteistreeniä ehtinyt joukkueen kanssa vetää. Viides erä meinattiin hävitä omilla hölmöillä virheillä, mutta lopulta saatiin puristettua voitto kotiin. Henkisesti tämä oli iso voitto yhdestä Suomen pahimmista halleista.

- Yleispelaaja Aivars Petrusevics oli tänään poissa. Hänellä on ollut kyynärpää- ja olkapäävammaa. Hän on kuitenkin ollut jo treeneissä mukana, joten paluu on lähellä. Passari Petteri Penttisellä on puolestaan ollut polvivaivaa, mutta hänen paluunsa täyteen iskuun tapahtunee 1-3 viikon kuluessa. Oli myös lähellä, etten yhdessä vaiheessa jo vaihtanut Petteriä kentälle, kun pelimme näytti hankalalta.

Sammon valmentaja Jukka Tuovisen kommentit:

- Kyllä täytyy sanoa, että tämä oli ehkä vuosituhannen avaus kauteen. En muista koska viimeksi olisi sarja-avauksessa ollut näin paljon hyviä ja rentoja suorituksia. Meidän puolustus hieman hajosi neljännen erän lopussa, ja vaikka saatiin joskus pallo ylös, niin jatkopalloissa ei löytynyt tehoja. Se oli yksi ratkaiseva tekijä tänään. Viidennen erän alku oli huono, mutta tehtiin kova nousu. Pistejako on mielestäni melko oikeutettu tulos. Ja vaikka hävittiin, tämä tuo meille paljon itseluottamusta jatkoon. Pelillisesti esitys oli hyvä ajankohtaan nähden. Harjoituspelitkin ovat olleet harvassa, joten siihen nähden pelattiin mukavasti.

- Uudet pelaajat esiintyivät hyvin. Etenkin Tommi Siirilä oli rauhallinen ja varma. Ankudovich väsähti lopussa, mutta tilalle tullut Ilari Sivonen toi onneksi vastaanottoon rauhallisuutta.

 

Sellainen sarja-avaus tällä kertaa! Sammon pelit jatkuvat jo sunnuntaina 23.9 Kokkolassa Tiikereiden kotiluolassa. Seuraava kotipeli on puolestaan sunnuntaina 30.9, kun Korson Veto saapuu Pielavedelle. Silloin taas halli täyteen ja tunnelma kattoon :)

Susikäsi