« Huhtikuu 2018 »
Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

VaLePa kaatui hurjalla taistelulla

20.10.2012 22:00

Otteluraportti:

Kaunis aurinkoinen syyssää saatteli 576-päisen yleisön Pielaveden liikuntahallille lauantaina. Vastakkain asettuivat kotijoukkue Sampo ja hallitseva mestari Vammalan Lentopallo. Moni odotti kiihkeää ja jännittävää kamppailua, ja sellainen totta vie nähtiin. Yleisö sai lauantai-illan huumaa koko rahalla, kun Sampo puristi itselleen voiton lukemin 3-2 (23-25, 29-27, 22-25, 25-21, 15-9).

Sammon avauksessa olivat passari Toni Mäkitupa, hakkuri Luis Salgado, yleispelaajat Andrey Ankudovich & Pekka Seppänen ja keskellä Tatu Säisä & Tommi Siirilä. Liberon tontilla Timo Tolvanen ja Antti Sairanen vuorottelivat tänään aika paljon: Tolvanen hoiti vastaanottoa, Sairanen puolustusta. Vammalan avaukseen marssivat passari Antti Esko, hakkuri Ansis Medenis, yleispelaajat Olli Kunnari & Elviss Krastins, keskimiehet Eduard Venski ja Anssi Vesanen sekä libero Jarmo Korhonen.

Ensimmäinen erä alkoi VaLePan hallinnalla. Olli Kunnari ja Ansis Medenis takoivat palloa kenttään hurjilla tehoilla ja nopealla temmolla. Sammolta Pekka Seppänen ja Luis Salgado avasivat parhaiten. VaLePa johti alusta lähtien 1-3 pisteellä, eikä Sampo päässyt millään rinnalle vaikka yritti urhoollisesti taistella. VaLePan vastaanotto ei ollut Sammon tasolla, mutta laitahyökkääjät takoivat Mikasaa vakuuttavasti Antti Eskon hyvästä tarjoilusta. Sammon hyökkäystehot olivat puolestaan nihkeät. Myös torjunnassa VaLePa oli terävämpi. Erä tuli lopulta Sastamalan sotureille 23-25. Vammala teki erässä peräti kahdeksan syöttövirhettä Sammon kahta vastaan, mutta sai silti erän itselleen.

Toisen erän alku oli Olli Kunnarin näytöstä. Hän löi palloa todella taitavasti suoraan kenttään, torjunnasta maisemaan ja sijoitteli ovelasti jujujaan ties minne. Sammon torjunta ja puolustus eivät saaneet Olliin minkäänlaista otetta. Kunnarin tukena hääräsi Ansis Medenis, joka antoi mahtavasti kättä pallolle. Sampo näytti jo hieman alistuneelta, kun VaLePa karkasi viiden pisteen karkumatkalle. Tilanne oli pahaenteisesti 11-16 vieraille. Sitten astui kuitenkin syöttämään Sammon venäläisjätti Andrey Ankudovich. Hän latasi todella painavia moukareita syöttöruudusta, ja VaLePan peli hajosi. Sampo nousi uskomattomalla tavalla ja yleisön rajusti kannustaessa tasatilanteeseen 17-17! Huuma kuitenkin laantui, kun Ugis Krastinsin onnistunut syöttövaihto laittoi VaLePan taas kuskin paikalle. Nuori yleispelaaja Sakari Mäkinen pommitti hypärillään Sammon ahdinkoon, ja tilanne oli hetkessä 17-21 Vammalalle. Sammon valmentaja Jukka Tuovinen oli kuitenkin hereillä, ja vaihtoi passaria. Toni Mäkituvan eväslaatikosta ei enää löytynyt tarpeeksi mausteita, joten kokenut Aki Riihimäki astui kehiin. Aki toikin uutta ryhtiä isäntien otteisiin, ja alkoi jälleen uskomaton nousu. Sampo puristi väkisin pelin tasoihin ja jatkopalloille, vaikka VaLePalla oli jo 22-24 -johto. Lopulta ulkomaalaiskaksikko Salgado ja Ankudovich latasivat isolla kädellä Sammolle ratkaisevat pisteet. Yleisö räjähti liitoksistaan, kun Pielaveden ylpeys runttasi taululle lukemat 29-27! Moni hyppäsi katsomossa jo seisaalleen ja tuuletti antaumuksella erävoittoa. Mahtava meininki!

Pitkällä tauolla katsojat lipoivat tyytyväisenä kieliään. Nyt oli nähty todellista lentopalloviihdettä. Kolmanteen erään toivottiin toisen erän hurmoksen jatkuvan, ja sehän jatkui. Sampo tykitti itsensä hetkessä useamman pisteen karkumatkalle. VaLePa puolestaan oli melkoisen sekaisin. Lopulta Sammolle sattui kuitenkin useampi hölmö virhe, ja VaLePa hivuttautui iholle. Syöttämään astui Olli Kunnari, joka ratkaisi erän. Hän syötti tilanteesta 17-17 Vammalan neljän pisteen johtoon. Sampo joutui ahdinkoon, josta ei enää noussut, vaikka passarivaihto meinasi jälleen pelastaa isännät. Toni Mäkitupa korvasi Aki Riihimäen tilanteessa 19-23, ja Sampo nousi jo 22-24:een Pekka Seppäsen syötöllä. Lopulta Ansis Medenis kuitenkin lakaisi pallon kakkospaikalta kenttään ja erän Sastamalaan.

Neljänteen erään Sampo sai loistavan alun ja etenkin Aki Riihimäki syötti todella pitkän putken. Hyökkäyksessä Ankudovich pommitti nelospaikalta monta näyttävää pistettä. Myös Pekka Seppänen oli vakuuttava ja torjunnassa Siirilä & Säisä -kaksikko ohittamaton. Vammalan Antti Esko hyytyi vaihtopenkille ja samoin kävi hieman väsähtäneelle hakkurille Ansis Medenisille. Tilalle tulivat Atte Mäkitalo ja Arttu Lahdenperä. Tämä ei kuitenkaan auttanut, vaan Sampo piti otteen itsellään, lukemat olivat mm. 8-4 ja 16-8. Sitten isäntien keskittyminen kuitenkin herpaantui, ja Vammala alkoi kiriä. Sammon 21-15 -johto kutistui jo 23-20:een. Jukka Tuovisen vaihdot ja aikalisät kuitenkin pelastivat pielavetiset. Erä kotijoukkueelle lukemin 25-21.

Viidennen erän alku oli Sammon vahvan torjunnan ja kovakätisesti hyökänneen ulkomaalaiskaksikon näytöstä. Sampo karkasi yleisön hurmion säestämänä 5-2 -johtoon, kunnes Vammala alkoi hieman saada juonesta kiinni. Tasoihin vierailijat eivät kuitenkaan päässeet, vaan Sampo takoi vakuuttavasti ja hyvällä asenteella erän ja samalla koko ottelun itselleen. Viides erä päättyi 15-9 Aki Riihimäen mahtavaan toisen kosketuksen iskuun.

 

Tilastokatsaus:

Sammon parhaana palkittiin jälleen kerran yleispelaaja Pekka Seppänen (18/+8). Pekka vastaanotti 59 prosentin varmuudella ja hyökkäsi 46 prosentin teholla. Syötössä hän oli vakuuttava, ja torjuntoja kertyi kaksi. Toinen yleispelaaja Andrey Ankudovich (17/+6) pelasi yhden kauden parhaista peleistään ja alkaa vertyä koko ajan parempaan iskuun. ”Kuda” pommitti kaksi ässää ja syötti kaikin puolin pahoja moukareita. Hän myös nappasi kolme torjuntaa ja hyökkäsi 50:n sekä vastaanotti 49 prosentin arvoisesti. Neljännessä erässä hän näytti paikoin hieman väsyneeltä, mutta Jukka Tuovinen otti hänet onneksi vaihtoon, jonka jälkeen Kuda oli taas viidennessä erässä rautaa. Hakkuri Luis Salgado (21/+11) oli pääosin hyvä, vaikka muutamia virheputkiakin mahtui mukaan. ”Allun” hyökkäysteho 40 passista oli 48 prosenttia ja torjuntoja napsui kaksi. Passareista Aki Riihimäki (2/+2) onnistui tänään Toni Mäkitupaa (0/-1) paremmin. Aki löysi kuumat pelaajat hienosti ja syötti taitavasti. Keskellä Tommi Siirilä (11/+7) jatkoi kelpo otteitaan: saldona kaksi ässää ja muutenkin pahoja leijoja, sekä viisi torjuntaa. Hyökkäykset eivät tosin kuolleet niin hyvin kuin aikaisemmissa otteluissa. Se velmuilevampi keskimies eli Tatu Säisä (5/0) ei myöskään saanut palloa totutusti kuolemaan, mutta nappasi kuitenkin kaksi torjuntaa. Liberona Timo Tolvanen vastaanotti 62 prosentin varmuudella, Antti Sairanen haki puolestaan joitakin hyviä puolustuksia.

Vammalan paras oli odotetusti Olli Kunnari (26/+15). Olli pommitti kaksi ässää, otti kaksi torjuntaa, vastaanotti 52 prosentin varmuudella ja hyökkäsi 37 passista peräti 22 kenttään tehden vain yhden suoran virheen. Hieno suoritus! Toisen yleispelaajan tontti oli puolestaan Vammalan ongelma: Elviss Krastins (7/-2) oli vastaanotossa kovan pommituksen kohteena ja melko usein hänen nostonsa jäivät pahasti irti.  Hyökkäyksessä Elviss sai pallot kuolemaan vain 39-prosenttisesti. Neljännen ja viidennen erän pelannut Timo Jokinen (2/+1) vastaanotti varmemmin, mutta ei tuonut hyökkäyspuolelle kaivattua tehonlisäystä. Hakkuri Ansis Medenis (22/+8) oli kolme ensimmäistä erää hurja, mutta neljännestä lähtien alkoi väsy painaa ja virheiden määrä kasvoi. Tilalle tullut Arttu Lahdenperä (4/0) ei noussut suureksi sankariksi. Passarin tontilla Antti Esko (2/-3) oli hyvä kolme ensimmäistä erää, mutta neljännessä hänen eväänsä alkoivat loppua. Tilalle tullut Atte Mäkitalo (0/-1) ei ollut missään nimessä huono, mutta hyökkäyksestä uupuivat tehot. Vammalan keskipelaajat Eduard Venski (6/+2) ja Anssi Vesanen (9/+1) eivät tänään erityisen suuresti loistaneet. Vesanen toki nappasi neljä torjuntaa ja Venski kaksi. Syöttövirheitä heille kuitenkin kertyi yhteensä yhdeksän. Libero Jarmo Korhonen vastaanotti 62 prosentin varmuudella, mutta puolustuksia ei tullut hirmuisen paljon. Vammalalta kannattaa myös mainita nuori yleispelaaja Sakari Mäkinen, joka syötti muutaman kerran pahoja putkia.

Sampo voitti Vammalan torjunnassa pistein 14-9 ja ässissä tilanne oli tasan 4-4. Syöttövirheitä Vammala tosin teki 24 ja Sampo ainoastaan 12. Vastaanottoprosentit olivat 55-56 ja hyökkäys 44-51. Peli oli siis tasainen, ja se olisi voinut päättyä kummalle tahansa.

 

LähiTapiolan pisteet:

3. Olli Kunnari

2. Andrey Ankudovich

1. Pekka Seppänen

 

Valmentajien kommentteja:

Vammalan Ugis Krastins:

- Meillä oli hyvä mahdollisuus voittaa toinen erä ja ottaa tänään vaikka kolme pistettä. Kolmannessa erässä tehtiin loistava nousu Kunnarin syötöllä. Tämä oli hyvä peli kaikin puolin, tästä on mukava lähteä kohti ensi viikon euro-ottelua.

 

Sammon Jukka Tuovinen:

- Toisen erän upea nousu oli tämän päivän käännekohta, saatiin siitä henki päälle ja VaLePalle painetta. Vastustajalla oli alussa loistava hyökkäys ja tiedettiin, että vaikka heidän vastaanottonsa ei toimisi, olisi hyökkäyksessä silti kovat tehot. Vammalan vastaanotto oli alussa yllättävänkin hyvää, en tiedä oliko syy sitten meidän syötön pehmeydessä vai missä. Lopulta saatiin kuitenkin VaLePa epämukavuusalueelle ja otetta pelistä.

- Olli Kunnari syötti mahtavasti kolmannessa erässä, ja se pilasi meidän mahdollisuutemme kolmeen pisteeseen tänään. Olisi kyllä ollut täysi pottikin otettavissa. Neljännessä erässä saatiin alusta lähtien hyvä latinki päälle, joka kantoi myös viidennessä erässä.

- Kunnari teki alussa mitä halusi, mutta saatiin hänet kuriin pienellä rotaatiomuutoksella. Meille tulee edelleen virheputkia, mutta se on eniten kiinni pääkopasta. Pitää vaan keskittyä jatkossa paremmin.

 

Sammon seuraava ottelu on jälleen todella herkullinen. Vastaan Pielaveden linnakkeessa asettuu alkukauden vakuuttavin joukkue ja rakas kiistakumppani Team Lakkapää Rovaniemeltä. Ottelu alkaa lauantaina 27.10 klo17. Silloin taas tervetuloa nauttimaan huippuluokan lentopalloviihteestä! Jälleen yhtä klassikkoa odottaen,

Susikäsi