« Huhtikuu 2018 »
Ma Ti Ke To Pe La Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Sampo syötti Lakkapään kumoon

27.10.2012 22:00

Otteluraportti

Ensilumi oli satanut Ylä-Savoon muutama päivä sitten, joten niinpä voitiin puhua eräänlaisesta talviklassikosta, kun rovaniemeläinen Team Lakkapää saapui Sammon vieraaksi lauantaina 27. lokakuuta. Lakkapää oli kulkenut alkukauden voitosta voittoon ja johti liigaa puhtaalla pelillä, mutta Sampo moukaroi vieraansa lattiaan erin 3-1 (25-21, 25-15, 27-29, 25-15) ja jatkoi vahvaa kotiotteluidensa sarjaa. Samalla Sampo harppasi sarjataulukossa jo viidenneksi. Pielavetiset olivat lauantaina etenkin syöttöruudussa vahvoja ja hakkuri Luis Salgado pelasi yhden parhaista peleistään Sammossa. Tunnelma oli hieno Pielaveden hallissa ja peli näytti mukavalta. 562 katsojaa saivat hyvää viihdettä.

Avauskokoonpanoon Sammolta marssivat passari Aki Riihimäki, hakkuri Luis Salgado, yleispelaajat Pekka Seppänen & Andrey Ankudovich sekä keskimiehet Mikko Väliaho ja Tommi Siirilä. Liberoina avasivat tasaisesti vastuuta jakaneet Antti Sairanen ja Timo Tolvanen. Elävä legenda Normunds Veinbergs juoksutti Lakkapään avaukseen passari Kalle Määtän, hakkuri Shawn Shangreyn, yleispelaajat Patrick Durbinin ja Jouni Palokankaan sekä keskimiehet Matthew Pollockin ja Jussi Sirviön. Liberona hääräsi tänään Eemeli Kouki.

Ensimmäinen erä alkoi virheiden sävyttämänä. Molemmat joukkueet syöttivät useamman kerran verkkoon ja löivät hyökkäyksiään minne sattuu. Ainoat jotka onnistuivat, olivat joukkueiden hakkurit. Etenkin Kalle Määttä passasi useamman kerran Shawn Shangreyn tyhjälle verkolle tai yhtä torjujaa vastaan. Luis Salgadolla oli enemmän muuria edessään, mutta ”Allu” oli tänään täysin pitelemätön. Erä etenikin varsin tasaisissa merkeissä pitkään, pinnoja taottiin ja virheitä tehtiin vuorotahtiin. Lopulta Jukka Tuovinen vetäisi kuitenkin hihastaan sellaisen ässän, ettei vastapeluri Nortsa pystynyt siihen vastaamaan. Timo Leikas astui syöttöruutuun Luis Salgadon tilalle ja veteli hirvittäviä kanuunoita. Lakkapään vastaanotto hajosi, ja perään vielä Mikko Väliaho sekoitti leijallaan vastustajan pasmat lopullisesti, kuten meinasi tehdä jo erän alussa. Erä tuli Pielavedelle lopulta varsin helposti 25-21.

Toinen erä alkoi Sammon näytöksellä. Mikko Väliahon leijat tekivät edelleen tuhoa, ja hyökkäyspuolella Salgado teki mitä halusi. Hyvää tukea tarjosi Pekka Seppänen. Lakkapään ainoa kunnon onnistuja oli hakkuri Shangrey. Muuten joukkueesta ei tahtonut ratkaisijoita löytyä. Lakkapää kuitenkin pysytteli iholla, vaikka Sammolla ei suurta hätää ollut. Erän lopullinen ratkaisu tapahtui jälleen syöttöruudussa, tällä kertaa Sammon Andrey Ankudovichin toimesta. Venäjän härkä paiskoi hirvittäviä pommeja kovien karjaisujen saattelemana, ja Lakkapään paketti hajosi. Tuli useampi ässä ja vastapallo, ja niinpä Sampo kiihdytti vaivatta erävoittoon. Lukemat taululla loistivat piakkoin Sammolle peräti 25-15!

Pitkällä tauolla moni myhäili. Sampo oli ollut vakuuttava, mutta toisaalta Lakkapää ei ehkä ollut esittänyt parastaan. Kolmanteen erään lappalaisryhmä tulikin sisuuntuneena. Nortsa näytti siltä, että jonkinlaista palautekeskustelua oli pukukopissa käyty. Niinpä Lakkapään joukkueesta alkoi löytyä muitakin ratkaisijoita kuin Shangrey. Yleispelaaja Durbin ja keskitorjuja Pollock nostivat tasoaan selvästi, ja Palokangas alkoi saada syöttöruudussa entistä paremmin juonesta kiinni. Erä kuitenkin eteni tasaisena, koska Salgado oli edelleen todella vahva ja muu Sammon joukkue tarjosi mukavaa tulitukea. Erässä joukkueiden vastaanotto parani, ja keskeltäkin alkoi paukkua entistä enemmän. Susikäsi ihaili etenkin Lakkapään 208-senttisen Matthew Pollockin patereita. Pari kertaa Määttä tarjosi korkean passin, josta Pollock veti aivan lakipisteestä hirvittävän vedon kenttään yli Sammon torjunnan.

Lakkapää hallitsi kolmatta erää hienokseltaan koko ajan, ja johti jo 18-20, 20-22 ja vielä 22-24:kin. Mutta kuten niin monta kertaa aiemminkin tällä kaudella, Sampo ei taaskaan luovuttanut. Se kiristi hurjalla taistelulla pelin tasoihin ja lopulta jo ottelupallotilanteeseen 25-24 Pekka Seppäsen syötöllä. Yleisö nousi seisomaan kuten Pielavedellä yleensä on ottelupallon aikaan tapana, mutta piakkoin piti laskeutua takaisin penkkiin, kun Lakkapään Patrick Durbin johdatti jykevillä iskuillaan Lakkapään väkisin erävoittoon. Durbin sai paljon ruokaa Kalle Määtältä, mutta jaksoi pusertaa ratkaisevat pinnat Rovaniemelle. Hyvätunnelmainen erä meni lopulta Rovaniemelle lukemin 27-29.

Neljänteen erään Sampo sai mainion alun. Salgado löi vakuuttavasti pisteitä laidasta, ja Pekka Seppänen sekä keskipelaajat säestivät hyvin. Syöttöruudussa oman osuutensa hoiti Andrey Ankudovich painavilla hypäreillään. Lakkapää alkoi hyytyä, ja joukkueesta ei löytynyt taaskaan ketään muuta kunnollista pistenikkaria kuin Shawn Shangrey. Lakkapää roikkui jo löyhässä hirressä, kunnes pyöveli nimeltä Timo Leikas astui jälleen syöttönurkkaukseen. Timo veteli sydämensä kyllyydestä sellaisia pommeja, että Susikäsi ihan herkistyi. Mieleen tuli se eräs kausi vuosien takaa, kun Timo voitti Riennon riveissä koko liigan ässäsyöttötilaston. Timo oli takuuvarma, mutta syötöissä oli silti hurjasti papua takana. Lakkapää alistui, ja Sampo rallatteli taululle murhaavat lukemat 25-15.

 

Tilastoja

Sammon parhaana palkittiin täysin ansaitusti hakkuri Luis Salgado (29/+22). Allu oli kyllä sellaisessa tikissä, ettei paremmasta väliä. Oli varmaan Allun parhaita pelejä koko Sampo-uran aikana. Hän hyökkäsi 41 passista 24 pisteeksi asti, ja nappasi peräti viisi torjuntaa! Allun hyökkäystyöskentely oli monipuolista: välillä pinnoja syntyi voimalla, välillä jujuilla ja toisinaan Allu löi torjunnasta ulos. Vasurillakin mies yritti kertaalleen, mutta siinä kohtaa pitää vielä harjoitella ;) kenties vastustajan Shangrey voisi antaa hyviä vinkkejä...toinen Sammon onnistuja oli tuttuun tyyliin yleispelaaja Pekka Seppänen (16/+9, kolme ässää ja kaksi torjuntaa). Pekka vastaanotti 59 prosentin varmuudella ja hyökkäsi 50-prosenttisesti. Andrey Ankudovich (10/+1) ei ollut aivan parhaimmillaan, paitsi syöttöruudussa. Sieltä käsin syntyi neljä ässää ja paljon muitakin pahoja moukareita. Torjuntoja ”Guda” nappasi kaksi ja vastaanotti 70 prosentin varmuudella. Keskellä Mikko Väliaho (7/+5) pelasi hienon pelin. Hänen leijasyöttönsä aiheutti paljon tuhoa, ja mukaan mahtui myös kolme torjuntaa. Tommi Siirilä (4/+1) ei ollut tänään niin näkyvässä roolissa, vaikkakin täytti ruutunsa. Passari Aki Riihimäki oli totutun varma itsensä. Liberoista Antti Sairanen vastaanotti 50 prosentin arvoisesti. Erityismaininta annetaan Timo Leikkaalle (4/+3), joka syötti peräti kolme ässää ja muitakin pahoja.

Lakkapään parhaana palkittiin keskipelaaja Matthew Pollock (9/+6). Hän kiskaisi passin saadessaan komeita patereita omista korkeuksistaan, ja nappasi kolme torjuntaa. Toinen keskimies Jussi Sirviö (10/+6) sai tililleen kaksi torjuntaa ja hyökkäsi varmasti. Vasurihakkuri Shawn Shangrey (19/+1, yksi ässä) pelasi alussa vakuuttavasti, mutta ottelun edetessä hänet saatiin entistä paremmin kuriin. Yleispelaaja Patrick Durbin (9/-2) oli todella ailahteleva. Hän pelasi vahvasti kolmannessa erässä, mutta muuten ei suuria tekoja amerikkalaiselta nähty. Hyökkäysteho hänellä oli vain 38 prosenttia. Jouni Palokangas (7/-4) oli niin ikään ailahtelevalla pelipäällä. Syöttöruudussa nähtiin ehkä parasta Jounia (yksi ässä ja monta muutakin vaikeaa). Hyökkäyspuolella hän jäi 35 prosenttiin. Vastaanotto hänellä oli 62 prosenttia, kollega Durbin ylsi 52 prosenttiin. Passari Kalle Määttä (4/+2, kaksi torjuntaa) oli mies paikallaan, mutta päättäjiä ei tänään hänen passeilleen tahtonut tarpeeksi löytyä. Libero Eemeli Koukin vastaanottoprosentti oli 63.

Sampo riisui Lakkapään aseista etenkin syötössä. Ässät menivät pielavetisille 10-2 ja syöttövirheitä Sampo teki 14 Lakkapään 21 vastaan. Vastaanotossa oltiin tasavahvoja (prosentit 60-59) ja samoin hyökkäyksessä (prosentit 48-48). Sampo kuitenkin teki vähemmän virheitä ja sai aikaiseksi myös enemmän puolustuksia, jotka tappoi paremmalla teholla kuin vastustaja. Torjunnat Sampo vei pitkälti hyvän syötön turvin 12-7.

 

LähiTapiolan pisteet jakautuivat seuraavasti:

3. Luis Salgado

2. Shawn Shangrey

1. Andrey Ankudovich

 

Lehdistötilaisuus

Normunds Veinbergs, Team Lakkapää:

- Kyllä tänään oli syötössä suuri ero, Sampo pommitti meidät sillä osastolla nurin. Koko pelin ajan tuli hyviä syöttöjä vastustajalta. Vastaanotto oli tasoissa, mutta hyökkäyksessä olimme tänään kaukana siitä mihin parhaimmillaan pystymme.

- Salgado teki meistä tänään selvää jälkeä, ei saatu häneen otetta. Amerikkalaispelaajamme jäivät hänen varjoon. Ei tosin ollut heiltä eikä koko meidän joukkueelta paras päivä, pystymme paljon parempaan. Huomenna sitten Saimaata vastaan ja joulukuussa tullaan tänne uudestaan cupin peliin.

 

Jukka Tuovinen, Pielaveden Sampo:

- Oli hyvä voitto. Syöttö kulki hienosti etenkin hypärimiehillä. Leijan kanssa tulee vielä liikaa virheitä. Erityiskiitos kuuluu Ankudovichille ja Leikkaalle, aivan mahtavia syöttöjä heiltä. Oltiin alussa hyökkäyksen kanssa ahdingossa, mutta saatiin koko ajan sitä paremmaksi. Torjunta- ja puolustuspelikin on mennyt eteenpäin. On viime aikoina treenattu kovasti jatkopallojen tappamista, ja nyt alkaa näkyä tuloksia.

- Lakkapää on mielestäni kova joukkue, joten täytyy olla tyytyväinen kolmeen pisteeseen. Vasurihakkuri Shangreyn kanssa oli aluksi ongelmia, koska emme ole päässeet harjoittelemaan vasurihyökkääjän kiinniottamista. Lopulta aloimme torjunnassa ennakoida häntä entistä enemmän ja se tuotti tulosta. Tokihan aina oikeakätinen pelaaja olisi helpompi torjua.

 

 

Sampo siis kipusi sarjataulukossa voiton ansiosta jo viidenneksi. Seuraavat koitokset ovat edessä ensi viikonloppuna, kun lauantaina pelataan vieraissa Saimaa Volleyta vastaan ja sunnuntaina Raision Loimu saapuu Ylä-Savoon. Kotiottelu pelataan poikkeuksellisesti Siilinjärvellä Ahmon koululla klo15 alkaen.

Hyviä pelejä ja lisävoittoja odotellen,

Susikäsi