« Toukokuu 2018 »
Ma Ti Ke To Pe La Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Lauantaina Savo-Karjalan derby

08.11.2012 22:15

Pielaveden Sammon kotiottelut lentopallon Mestaruusliigassa saavat jatkoa tulevana lauantaina, kun sarjanousija Liiga-Riento Joensuusta saapuu Ylä-Savoon. Joukkue on monelle sampolaiselle hyvin tuttu viime vuosien lukuisista paikallisväännöistä/heimosodista, ja etenkin allekirjoittaneelle seuralla on erityinen merkitys: asuinhan ja opiskelinhan Joensuussa 6-7 vuotta ennen muuttoani takaisin Savoon. Joensuun urheilutalon lauteilla tuli vietettyä monia upeita hetkiä, ja onkin nyt mielenkiintoista nähdä Riennon pelaajat vastustajina. Täytyy myös muistaa, että tuskinpa olisin tässä kirjoittamassa ilman Rientoa, jonka peleistä reportterin urani alkoi.

Riento palasi täksi kaudeksi Mestaruusliigaan yhden vuoden divarireissun jälkeen, ja Karjalan kunnailla oltiinkin luonnollisesti innokkaita kauden alla. Pelit eivät kuitenkaan ole vielä sujuneet kovin hyvin, koska Riento on sarjassa vasta 11. eli viimeistä edellinen. Joukkue on voittanut kymmenestä pelaamastaan ottelusta vain yhden. Joensuulaisryhmä on kuitenkin vahvistunut ja osaa sille päälle sattuessaan pelata ketä tahansa vastaan hyvin.

Riennon nuoren kokoonpanon runko on säilynyt varsin samana viime kaudesta. Johtotähtenä häärii jo neljättä kauttaan Riennossa urakoiva latvialainen yleispelaaja Eriks Baiks. Hän on yksi joukkueen tärkeimmistä, ellei jopa se tärkein selkäranka niin pelillisesti kuin henkisesti. Kaksimetrisen ”Erkin” parhaita avuja ovat jykevät nelospaikan moukarit ja torjuntapeli. Riennon muita yleispelaajia ovat mm. Teemu Saarinen, Miikka Räsänen ja Ville Väänänen. Etenkin Saarinen on ottanut viime kauteen verrattuna isoja kehitysaskeleita eteenpäin. ”Tsaarin” kovakätiset iskut ovat parhaimmillaan hienoa katsottavaa. Myös hyppysyöttö on painava kohdilleen osuessaan.

Riennon hakkurina pelaa virolainen, peräti 206-senttinen Sander Steinberg. Viime kauden kuubalaishakkuri Luis Orlando Samuels ei siis enää ole Riennon kokoonpanossa. Steinbergin suurimmat avut piilevät luonnollisesti verkkopelissä, mutta miehellä on myös vihainen leijasyöttö. Riennon keskiosastolta löytyy mm. nuorten maajoukkueen Markus Kaurto sekä oma kasvatti Arttu Reijonen, joka on nuoresta 18 vuoden iästään huolimatta jo kelpo pelimies. Kolmas keskipelaaja on puolestaan Marko Mahonen. Riennon passareina pelaavat vanha tuttu Joonas Ryhänen sekä vastikään ykköspassariksi hankittu Venezuelan maajoukkuemies Carlos Paez. Mielenkiintoista on nähdä, millainen sateentekijä Carlos lopulta on. Huhupuheiden mukaan kyse on ammattimiehestä, ja hän on viime aikoina valloittanut maajoukkueessaankin pikku hiljaa ykköspassarin tontin itselleen. Riennon libero-osastolta löytyy jo muutaman kauden ajalta tuttu kaksikko, Lasse Kukkonen & Igor Koksu. Valmentajana toimii puolestaan entinen passarivelho Kari ”Kapa” Rissanen. Hänellä on meneillään nyt toinen kausi Riennon peräsimessä.

Riennon paras pistemies on ollut odotetusti virolaishakkuri Steinberg. Miehen pistekeskiarvo on liigan yhdeksänneksi paras (16,1 pinnaa ottelua kohti). Eriks Baiksin saldo on tasan 12. Steinberg on myös Riennon joukkueen paras torjuja yhdessä Markus Kaurton kanssa. Ässäsyötöissä Joonas Ryhänen on koko liigan 12. yhdeksällä ässällään. Tehotilastossa Riennon paras on jälleen Sander Steinberg ja paras vastaanottaja on ollut Eriks Baiks (51,9 prosenttia). Erkki on kerännyt myös eniten LähiTapiola-pisteitä Riennon joukkueesta. Ei siis ole epäilystä, minkä mukana Riento joko nousee tai kaatuu: se on joukkueen baltialaiskaksikko.

Riennon vastaanotto on ollut tähän mennessä koko sarjan heikointa. Tämä on vaikuttanut luonnollisesti myös hyökkäyspelin terävyyteen. Sen sijaan syötössä rientolaiset ovat olleet joissain kauden peleissä yllättävänkin vahvoja. Joukkueesta löytyy useampi paha leijasyöttäjä, etunenässä Sander Steinberg ja Joonas Ryhänen. Torjunnoissa Riento on ollut heikko, joka omalta osaltaan on vaikuttanut menestykseen.

Sammon Luis Salgado on nostanut itsensä jo pistekeskiarvotilaston neljänneksi. ”Allun” saldo alkukauden peleistä on peräti 18,2 pinnaa ottelua kohti. Myös venäläinen voimanpesä Andrey Ankudovich on nostanut keskiarvonsa mukavasti 14,2:een. Torjunnassa Tommi Siirilä kapusi viime viikon upeiden otteiden jälkeen kymmenenneksi 23:lla torjunnallaan. Luis Salgado on vain pari torjuntaa Tommia jäljessä. Siirilä on viihtynyt myös syöttönurkkauksessa ja nakuttanut pelottavalla leijallaan yhdeksän ässää. Toisaalta hirvittävillä moukarisyötöilläkin voi pärjätä: Andrey Ankudovich on tykittänyt hevosenpotkuillaan jo 13 ässää nousten ässätilaston neljänneksi.

Sammon vastaanottoryhmityksestä Timo Tolvanen on kivunnut jo koko liigan kolmanneksi, prosentilla 64,4. Pekka Seppänen on kuudes tasan 64:llä prosentilla. Vastaanotto onkin ollut Sammon suurimpia vahvuuksia alkukaudesta.

Tilastot siis puhuvat Sammon voiton puolesta melkeinpä millä tahansa mittarilla mitattuna, mutta lauantaina peli kuitenkin alkaa nollista. Voittoon ja kolmeen pisteeseen tarvitaan paitsi hyvää peliä, myös kotiyleisön innokasta kannustusta! Tervetuloa siis seuraamaan jännitysnäytelmää ja rakasta paikallisvääntöä lauantaina sankoin joukoin!

 

Pielaveden Sampo – Liiga-Riento

Pielaveden liikuntahallilla lauantaina 10. marraskuuta klo17 alkaen

Susikäsi