« Toukokuu 2018 »
Ma Ti Ke To Pe La Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Sammon tie käy pronssipeleihin.

07.04.2014 00:00

Välieräsarjat on tältä keväältä taputeltu. Valepa ja Tiikerit olivat pareissaan vahvempia ja etenivät finaaleihin, Sampo ja Hurrikaani aloittavat pronssikamppailut.

Sunnuntain peliin Sastamalassa oli vain yksi tavoite, eli jatkaa sarjaa Pielavedelle tiistaiksi. Lähellä se olikin, jälleen kerran, mutta loppujen lopuksi viiden erän jälkeen isäntäjoukkue oli jälleen vahvempi.

Heti ottelun alussa oli mielenkiintoinen episodi, kun Valepa sai keltaisen kortin. Verkkotuomari Kenneth Aro oli vielä selvittämässä asiaa kirjurin kanssa, kun yleisön pauhun seasta kuului vihellys johon syöttölupaa odotellut Kuda reagoi ja laittoi pallon liikkeelle. Päätuomari Hakkarainen sitä tietysti kyselemään, että mitenkäs sinä syöttelet omia aikojasi? Asia selvitettiin naureskellen ja uusi syöttö lähti vasta kun kaikki oli valmista. Sampo otti komennon ja johtoasemassa mentiin koko erä. Teknisen jälkeen nähtiin illan komein lyönti, kun Valepan passari Antti Esko päätti ratkaista puolustuspallon tyhjältä verkolta. Epe vetäisi kakkospaikalta kunnolla viistoon, osuen hyökkäysrajan kohdilla sivuseinään parin metrin korkeuteen. hetkeä myöhemmin passariksi vaihtuikin Mauri Kurppa.  Leikas onnistui syöttövuorollaan tehokkaasti ja repi eron kuuteen pisteeseen, mikä riittikin erän loppuun saakka. Erälukemat 19-25.

Toisessa erässä Sampo jatkoi vaikeilla syötöillä ja hyökkäsi viisaasti. Kahteen avauserään Sampo teki yhteensä vain kolme hyökkäysvirhettä Valepan kymmentä vastaan. Sen vastapainoksi syöttövirheitä tuli erän alkuun muutamia, esimerkiksi Tommin hankala leija meni aivan takanurkasta vajaan puoli tuumaa pitkäksi ja vei joukkueet tekniselle tilanteessa 14-11. Yksi roikkupallo pääsi tipahtamaan kahden nostajan väliin kun molemmat varoivat toisiaan, vaikka pukukopissa oli juuri puhuttu mustelmien ottamisesta näissä tilanteissa. Pekka tuli nostamaan takakierroksen, mutta harmillisesti hyökkäyspäähän sattui molemmat virheet, kun Leikkaan iskut osuivat kahdesti peräkkäin antenniin. Sammon aikalisän jälkeen syöttäjäksi vaihdettiin Väliaho, jonka neljän syötön aikana Valepa turvautui sekä aikalisään, että passarivaihdokseen. Kunnari päätti pitkän pallorallin lyömällä käsistä kauas katsomoon ja Sammon aikalisälle 23-21. Seuraavassa pallossa päätuomari vihelsi Toni Mäkituvan pelanneen palloa väärällä puolen, vaikka eri puolilta hallia kuuluneiden kommenttien mukaan virhettä ei muualta nähnyt. Valepa pääsi tällä eräpalloon, joka päättyi myös verkkolinjan ylitykseen, tällä kertaa selkeästi. Erä näin isännille 25-21.

Kolmas erä alkoi tasatahtiin, Valepa teki heti alkuun kolme syöttövirhettä ja sampolaisilla taas oli epäonnea, kun jälleen vihellettiin verkkonauhan ylitys ja viivalle tippunut syöttö tuomittiin sisälle. Tilanteessa 8-8 nähtiin illan pisin palloralli, jonka Valepa lopulta vei. Tuosta isännät ottivat hieman kaulaa ja Jukka otti porukan kokoon tilanteessa 13-10. Pian tultiin Tatu Säisän ässäsyötöllä tasoihin 15-15 josta mentiin taas tasatahtiin muutama pallo. Sampo pääsi kolmen pisteen putkella karkumatkalle 19-23, ja vaikka Oivasen vahvoilla esityksillä Valepa nousikin pisteen päähän ja eräpallossa jopa tasoihin, etu riitti erävoittoon 24-26. Mikko Oivanen pelasi hyvän erän 9/+8, mutta Kunnarin jäädessä miinuksille ja Sammon puolustaessa vahvalla asenteella lukemat kääntyivät Savolaisten eduksi. Maajoukkueeseen murtautunut (Nyt kai tämän saa sanoa?) Dole oli mies paikallaan puolustuksissa, ja vaikka kollega Jarmo Korhonen pelasi koko ottelun myös hyvin, ei kentän parhaasta liberosta jäänyt epäselvyyttä.

Neljännen erän alussa Herrera protestoi voimakkaasti, kun Elviss Krastins juoksenteli hyökkäyksen päätteeksi Sammon kenttäpuoliskolla. Verkkotuomari Aron mielestä virhettä ei siinä tapahtunut ja pallo sai jatkua. Molemmat joukkueet pelasivat paljon hakkureiden kautta, ja vuoropistein edettiin. Sammon Leikas ja Ankudovich heittelivät myös taktisia jujuja, joilla ohjattiin vastustajan hyökkäyksiä haluttuun suuntaan. Tasatilanteessa 10-10 Eddy Herrera loukkasi hieman polveaan törmättyään Tommi Siirilän kanssa, mutta pystyi hetken nilkuttamisen jälkeen jatkamaan peliä. Sammon peli kuitenkin sekosi hetkiseksi ja polvi oli varmasti kipeä, sillä pukkilauma repi nopeasti eroa. Hyvän ottelusarjan pelanneen Eduard Venskin syöttö tulkittiin sivurajalla niukasti sisälle 13-10 ja Oivasen syöttövuoro saatiin Sammon aikalisien jälkeen poikki vasta tilanteessa 16-12, kun Leikas pommitti torjunnan välistä pallon Kunnarin syliin ja siitä katsomoon. Tatu syötteli Valepan aikalisälle ja hetkeä myöhemmin Väliaho tuli syöttämään Timon paikalle. Mikko laittoi ensin ässän 19-17 ja isäntien toisen aikalisän jälkeen vastaanotto nousi Sammon puolelle, josta Mauri Kurppa kurotteli palloa ja pilli soi. Tässä vaiheessa Esko tuli takaisin passariksi ja Mikon seuraavasta syötöstä pääsi rakentamaan onnistuneen hyökkäyksen. Juha Aho löi todella komeasti pystyyn vieden Valepaa karkumatkalle 23-20. Tiukassa tilanteessa 23-21 Mikko Oivasen lyönti näytti osuvan verkkonauhan alapuolelle, mutta tuomari näki siinä torjuntakosketuksen ja peli jatkui päätyen isäntien pisteeksi ja eräpallotilanteeksi 24-21. Valepa sai erän poikki vasta kolmannella yrittämällä 25-23.

Edessä oli jälleen viides erä, neljättä kertaa tässä sarjassa. Pitkän pallorallin päätteeksi Kunnari lyö tilanteeksi 3-1 ja Ahon syöttö menee pitkäksi 3-2. Tämän jälkeen mentiin yhden pisteen eroilla tilanteeseen 6-7 jossa Tatu onnistuu syötöllä 6-8 ja Ugis Krastins pyytää aikalisän. Tauon jälkeen Valepan selvä kaksoiskosketus annetaan anteeksi ja heti perään rajapallo tuomitaan isoksi ja on Sammon aikalisän vuoro 8-8. Taas mentiin tasatahtia kunnes Kuda törmää Venskin ja Oivasen torjuntaan 13-11 ja Jukka ottaa tauon. Timon lyönti osuu verkkonauhaan ja näyttää jo pyörähtävän siitä yli, mutta jää kuitenkin omalle puolelle ja Valepa ottelupalloon. Tatu kaventaa vielä pisteellä, mutta loistavan ottelun pelannut Mikko Oivanen niittaa lopulta torjunnasta isoksi ja johdattaa joukkueensa finaaliin erävoitolla 15-12, otteluvoitolla 3-2 ja ottelusarja 4-1. Joukkueiden parhaina pelaajina palkittiin upeasti taistellut Enderwin Herrera sekä ottelusarjassa koko ajan peliään parantanut Mikko Oivanen.

 

Valmentajien kommentit:

Ugis Krastins:
Voitettiin sarjan tärkein erä, viimeinen. Onnittelut Sammolle loistavasta puolustuspelistä, sekä tässä pelissä että koko välieräsarjassa. Se teki meidän pelaamisestamme todella vaikeaa. Meidän laaja vaihtopenkki oli voitolle ratkaisevan tärkeä. Meillä edessä finaalit, niistä tulee varmasti tasaiset, puolustuspelaamisella tulee olemaan sielläkin iso rooli. Finaalit pelaamme Tampere-areenalla. Jukalle ja koko joukkueelle toivotan onnea pronssiotteluihin.

Jukka Tuovinen:
Onnittelut Valepalle finaalipaikasta. Minä arvioisin sarjaa näin, että me pelasimme hyvin ja Valepa pelasi erinomaisesti. Marginaali oli tosi pieni, mutta aina se sieltä löytyi. Kiitokset annan myös omalle joukkueelleni. He taistelivat todella hyvin ja olen ylpeä, että he pystyivät tämmöiseen peliin eilisen kitkerän tappion jälkeen. Nyt on kuitenkin tosi pettynyt olo, sillä finaalipaikka oli meille ainoa tavoite, eikä me lähdetty vain kiusaamaan Valepaa. Oivasen piikkiin tätä ei voi laittaa sillä tietysti tiesimme, että ratkaisupaikoissa pallot tulee Mikon ja Ollin kautta, meidän olisi vain pitänyt kyetä pelaamaan itse vielä paremmin. Pronssipelejä en voi vielä ajatella, nyt on vedettävä hetki henkeä.

Ottelun tilastot

Valepan juttu

Aamulehden juttu